4 redenen waarom het huren van een huis een goed idee is

Afgelopen zaterdag 7 oktober was het ‘De dag van het huren’. Daarom vertel ik met terugwerkende kracht aan de hand van 4 redenen waarom het huren van een huis een goed idee is! Wist je dat de prijs van koophuizen de afgelopen tijd gigantisch toe neemt. Namelijk tot wel een minimumloon per maand!

(Artikel gaat verder onder de advertentie)

 1. Het is een minder grote investering dan een koophuis

Voor een gemiddeld huis, afhankelijk van de regio, ben je al snel €200.000 euro kwijt. Er zijn maar weinig mensen die dat in één keer kunnen ophoesten. De oplossing hiervoor is een hypotheek, maar eenmaal afgesloten kom je daar niet zomaar vanaf. Eenzelfde soort huurhuis huur je daarentegen, wederom afhankelijk van de regio, voor zo’n €1.000 per maand. Dit bedrag hebben een stuk meer mensen op de bank. Bijkomend voordeel is dat je op vrij korte termijn je huur kan opzeggen in de meeste gevallen. Je zit dus niet vast aan een huis en/of hypotheek. Wanneer je een huis hebt gekocht en het bevalt niet, moet je dit eerst zien te verkopen. Daarnaast loopt je hypotheek ook nog eens door. Hier heb jij bij het huren van een huis geen last van.

2. Je hoeft geen onderhoud aan de woning te verrichten

Je hebt je eerste huis gekocht, er een gigantische hypotheek voor moeten afsluiten en je bent er net één week ingetrokken, gaat je boiler stuk. Een nieuwe boiler kost al snel €300,00 en je hebt het net na het kopen van je huis al niet breed. Gelukkig hoef je je hier bij het huren van een huis geen zorgen over te maken. Onderhoud van de woning komt in de meeste gevallen voor rekening van de huisbaas. Wel moeten ik zeggen dat sommige huisbazen niet al te makkelijk zijn in het onderhouden en betalen van het onderhoud van een woning, maar het zou wettelijk gezien moeten gebeuren. Mocht je in de onfortuinlijke situatie komen dat er een mankement is in jouw woning en de huisbaas daar niks aan wilt doen, dan kan je altijd naar de rechter stappen. Mocht je dit nu wel zelf willen doen, kan je altijd nog gereedschap lenen.

3. Je bent niet afhankelijk van de woningmarkt

Zoals in de inleiding al wordt vermeld, stijgen de huizenprijzen op dit moment erg snel. Wanneer jij nu een huis koopt kan het zijn dat de huizenprijzen over een jaar een stuk minder zijn. Op dat moment zit jij vast aan een hele hoge hypotheek voor een huis wat dat al lang niet meer waard is. Verkopen kan dan meestal niet zomaar. Bij een huurhuis heb je hier doorgaans geen last van. Het enige waar je rekening mee dient te houden bij een huurhuis is dat ieder jaar de huurprijs verhoogd kan worden.

4. Je komt in aanmerking voor huurtoeslag

Afhankelijk van je situatie is het mogelijk om huurtoeslag te ontvangen. Huurtoeslag is een bijdrage van de overheid in de huurkosten. In onderstaande tabel is te vinden of je, met jouw inkomen, recht hebt op huurtoeslag. Wanneer je een woning koopt maak je vanzelfsprekend geen kans op huurtoeslag.

Je hebt recht op huurtoeslag wanneer jouw jaarinkomen lager is dan de bedragen aangegeven in de tabel.

Heb jij recht op huurtoeslag

Bron: Nibud

 

Koop jij een huis of huur jij deze toch liever? Laat het me weten in de reacties! Vind jij dit een leuk artikel? Vergeet dan niet om deze te delen via de social media buttons hieronder.

Sander Kievits

Mijn naam is Sander Kievits. Ik ben 38 jaar oud en woon in Sneek. Ik ben getrouwd en heb 3 schatten van kinderen. Ik heb een bootverhuur bedrijf in Friesland en hou vanzelfsprekend van varen. Ook dagjes er op uit vind ik leuk. Ik heb in mijn leven veel gehuurd omdat ik dit beter vind dan kopen. Het belast het milieu ook minder. Deze blog schrijf ik omdat ik mijn kennis over huren wil delen met mensen. Ik vind het dan ook leuk om deze website bij te houden.

1 Comment

  1. Lauren de Bruijn schreef:

    Wat me betreft is het grootste voordeel van het huren dat ik geen onderhoud aan de woning hoef te verrichten. Ik woon in Amersfoort, maar ik zoek een huis in Utrecht want ik werk daar. Ik wil niet een huis in Utrecht kopen omdat ik het leuk vind om in Amersfoort te wonen, maar nu moet ik vroeg voor het werk opstaan, dus ik huur liever een huisje in Utrecht om meer te slapen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *