Je woninginrichting voor tijdelijk huren: 5 tips

Je staat voor een leeg huis, dat je maar voor een jaar of zelfs nog korter wilt gaan huren. Fijn dat je in deze (vreemde) stad zo snel iets kon vinden, maar het ziet er zo allemaal wel erg kaal uit. Moet dit je thuis worden, met die kille vloer en muren, het grijze systeemplafond en de ramen zonder gordijnen? Geloof het of niet, maar ook voor kortere tijd kun je van dit plekje een gezellig thuis maken. Met deze tips wordt woninginrichting voor tijdelijk huren een instant succes.

(Artikel gaat verder onder de advertentie)

1. Vraag je af: wat in huis is tijdelijk?

Stel jezelf de vraag, wat is tijdelijk aan wat ik in dit huis doe? Muren een likje verf geven is iets wat bij het huis blijft, dat geld ben je achteraf kwijt. Maar meubels kun je eventueel verhuizen, als je eraan gehecht bent bijvoorbeeld, of als je kostbare meubels hebt. Hetzelfde geldt voor laminaat, houten vloeren en tapijttegels; je kunt ze zo weer uit elkaar halen en meenemen naar je volgende huis. Bepaal dus vooraf wat je uit wilt geven aan tijdelijke inrichting en wat je eventueel wel mee zou willen nemen. Blijken meubels toch overvloedig te zijn, dan kun je ze natuurlijk altijd tijdelijk in de opslag doen. Of je meubels verkopen.

Tip: meubels huren is ook een voordelige manier van je tijdelijke woonruimte inrichten, zeker wanneer het voor een relatief korte tijd is.

2. Kies voor goedkoop of duurzaam… of beide!

Als je maar tijdelijk in een woning verblijft wil je niet te veel geld steken in het aankleden van je vloeren, muren en gordijnen. De woninginrichting voor tijdelijk huren kun je op twee manieren aanvliegen: door goedkope spullen te gebruiken of door herbruikbaar materiaal te kiezen. Een goedkope oplossing voor je vloeren is om zeil of vinyl te leggen. Het is gemakkelijker te leggen dan vloerbedekking en vaak nog voordeliger ook. Ben je meer van de duurzame route, dan kies je waarschijnlijk liever voor een materiaal dat het monteren en demonteren waard is. Kijk eens voor een tweedehands houten of laminaten vloer voor in je woning, deze zijn vaak eenvoudig in montage en demontage en gaan lang mee. Houd er bij je keuze wel rekening mee dat je niet te vaak opbreekt; bij laminaat houdt de levensduur na drie keer in en uit elkaar halen een keer op.

3. Je muren en ramen aanpakken

Je zult je misschien afvragen wat je met je muren en plafond aan moet, zonder dat je gelijk de hoofdprijs betaalt. Misschien heb je zelfs te horen gekregen dat je daar eigenlijk niets aan mag doen van de eigenaar. Als je dat wel mag is de oplossing eenvoudig: muurverf hoeft niet veel te kosten en een kleurtje op de muur doet wonderen. Mag je niet verven maar wel spijkeren? Kijk eens voor een wandkleed of hang een serie schilderijtjes aan de muur.

Mag je niets veranderen aan je muren? Maak je interieur dan fleurig via je meubels, bijvoorbeeld door fel gekleurde stoelen te kiezen of meubels te verven.

En je ramen dan? Gordijnen laten maken is nogal een dure grap voor een huis waar je maar tijdelijk wilt wonen. Voordeliger is het om te kiezen voor lamellen of kant-en-klaar-gordijnen. Praktisch en goedkoop.

4. Maak slimme keuzes in verlichting en meubilair

Ook een woninginrichting voor tijdelijk huren heeft verlichting en meubels nodig. Sterker, hiermee kun je het verschil maken voor een huis waarin je je thuis voelt. Komt de vraag van punt 1 weer om het hoekje kijken: wil je de meubels en verlichting meenemen naar een volgend huis of gebruik je ze alleen hier? Tijdelijke meubels kun je voordelig aanschaffen via de lokale kringloop of via een tweedehands website. Nieuwe budgetmeubels zijn relatief duurder maar kunnen natuurlijk ook de sfeer brengen die je zoekt. Je kunt ze weer verkopen.

Verlichting maakt een kamer gezellig, maar het kiezen van de juiste lampen op de juiste plekken is lang niet altijd makkelijk. In de woonkamer wordt in eerste instantie basisverlichting aangeraden, die je centraal in de kamer ophangt. Deze zorgt ervoor dat de ruimte egaal wordt verlicht, zonder grote contrasten te maken. De volgende stap is om accentverlichting te kiezen. Denk aan de staande lamp, de leeslamp of schemerlamp. Gebruik deze om sfeer en accenten in je kamer aan te brengen, bijvoorbeeld bij je lijsten aan de muur of je boekenkast. Puur voor de sfeer kun je je kamers eventueel afwerken met sfeerverlichting. Je zult merken, mooie verlichting op slimme plekken maakt de ruimtes gelijk een stuk huiselijker

5. Haal groen in huis

Last but nog least: haal groen in huis! Groen in de kamer is het best bewaarde geheim van een huiselijke omgeving. Planten zijn voordelig en doen enorm veel in je interieur. Zo brengen ze zuurstof in de kamer en zuiveren ze de lucht. Ook hebben ze een heel gunstig ruimtelijk effect: planten brengen kleur aan in je kamers en doen de ruimte groter lijken. En natuurlijk zorgen ze er ook voor dat je je snel thuis voelt in je nieuwe omgeving. Redenen te over dus om je na het kiezen van de meubels naar het plaatselijke tuincentrum te haasten.

Uiteraard mag je de aankleding van het huis niet vergeten. Het zijn immers de fotolijstjes, de inrichting van je boekenkast en het kleedje op tafel die het huis tot jouw huis maken. Dit is de slagroom op de taart van je tijdelijke woninginrichting. Nu kun je weer een tijd vooruit, tot je klaar bent voor je volgende sprong.

Sander Kievits

Mijn naam is Sander Kievits. Ik ben 38 jaar oud en woon in Sneek. Ik ben getrouwd en heb 3 schatten van kinderen. Ik heb een bootverhuur bedrijf in Friesland en hou vanzelfsprekend van varen. Ook dagjes er op uit vind ik leuk. Ik heb in mijn leven veel gehuurd omdat ik dit beter vind dan kopen. Het belast het milieu ook minder. Deze blog schrijf ik omdat ik mijn kennis over huren wil delen met mensen. Ik vind het dan ook leuk om deze website bij te houden.

4 Comments

  1. Marie schreef:

    Leuke blog! Dit helpt echt.

  2. Pim Battem schreef:

    Dankjewel voor dit stuk over tijdelijke huur. Het klopt dat je niet veel veranderen mag van de eigenaar, meestal dan. Toch als je dingen bespreekt met de eigenaar kun je wellicht de kosten delen voor een klus die de eigenaar ook graag zelf gedaan zou hebben. Win win.

  3. Ivan schreef:

    Ik heb ooit een tijdje in een huis gewoond waar ik geen spijkers in de wand mocht slaan. Met van die gommetjes van het merk blu tack kon ik posters ophangen zonder de muur te beschadigen. Het komt er daarna ook weer zonder plekken te maken vanaf. En zo werd het toch nog gezellig.

  4. Reinhard schreef:

    Ik huur momenteel een huis met een vloer die ik zelf nooit zou hebben gekozen. Het betreft een houten vloer en als ik de planken opnieuw zou beitsen, werd het misschien wel wat. In plaats daarvan heb ik tapijttegels genomen. Het kleedt aan, je kunt het zelf leggen en als je verhuist, kun je ze makkelijk meenemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *