De belangrijkste onderdelen in een huurcontract

Een huurcontract is een belangrijk onderdeel in het huren van een huurobject. Om misverstanden te voorkomen moeten alle noodzakelijke onderdelen zijn opgenomen. Maak duidelijke afspraken en wees goed op de hoogte van de inhoud van het contract. Het kan vervelende situaties opleveren tussen huurder en verhuurder. Met name als het gaat om huurwoningen. Na het lezen van dit artikel weet jij wat de belangrijkste zaken zijn in een huurcontract!

(Artikel gaat verder onder de advertentie)

Wie is de huurder en wie is de verhuurder

Misschien wel het belangrijkste onderdeel van een huurcontract, de namen van de huurder en de verhuurder. Op deze wijze kunnen beide partijen achterhalen of de andere partij legitiem is en dus geen oplichter is. Het is bovendien fijn om te weten met wie je zakendoet.

Wat is de huurprijs

In het contract moet worden opgenomen wat de huurprijs is van het huurobject. Het is mogelijk dat er frictie ontstaat tussen beide partijen qua financiën als dit niet duidelijk op papier wordt opgenomen. Naast de prijs zelf moet er worden opgenomen of de prijs all-in is of bijvoorbeeld exclusief gas, stroom en licht. Kijk hier dus goed naar en vraag naar informatie als dit niet duidelijk in het contract vermeld staat.

Wat is de hoogte van de borg

Ongelukken gebeuren nu eenmaal, daarom wordt er door verhuurders vaak een borg in acht genomen. Dit is het bedrag dat wordt ingehouden voor het geval er een ongeluk gebeurt waar de huurder verantwoordelijk voor is. Een borg opstellen is een normale zaak, maar dit dient wel opgenomen te worden in het contract, inclusief de hoogte van de borg.

Het adres en een omschrijving van het huurobject

Het adres van het huurobject kan uiteraard niet ontbreken. Zo weet de huurder, maar ook externe partijen precies waar het huurobject is gelokaliseerd. Deze informatie is voor de huurder noodzakelijk om op papier te hebben waar toekomstige documenten naartoe gestuurd dienen te worden. Naast het adres dient ook een omschrijving van het huurobject te worden opgenomen. De woonoppervlakte, het aantal kamers, een eventuele tuin zijn enkele voorbeelden.

De datum van ingang van het huurcontract

In het huurcontract dient te worden opgenomen wanneer het huurcontract precies in werking treedt. Dit is om verwarring uit te sluiten. Het is namelijk vervelend als de huurder een aantal weken te vroeg is en het huurobject niet klaar is om verhuurd te worden.

Wanneer en hoe wordt er betaald

Met name voor de verhuurder, maar ook voor de huurder, is het belangrijk om in het contract op te nemen wanneer en hoe er betaald moet worden. Zo kan de verhuurder verhaal halen bij een externe partij of de huurder wanneer er niet wordt betaald of er iets misgaat in de betaling.

De datum van de jaarlijkse verhoging van de huurprijs

De huurprijs kan door de verhuurder verhoogd worden. Volgens de wet is dit gesteld op éénmaal per jaar. Voor de huurder is het echter belangrijk om te weten op welke datum deze verhoging in werking treedt. Het is daarom voor de verhuurder verplicht om dit op te nemen in een huurcontract.

Afspraken over de onderhoudsverplichtingen

Verhuurobjecten dienen onderhouden te worden. Deze taak ligt niet bij de huurder maar bij de partij die het object verhuurt. Deze taak dient te worden opgenomen in het contract. Wanneer dit niet helder en afgebakend is opgenomen in het contract is het mogelijk dat de huurder voor het onderhoud verantwoordelijk wordt gehouden. Dit onderdeel is dus voornamelijk in het voordeel van de huurder.

De huisregels

De huisregels zijn een essentieel onderdeel van het huurcontract. Deze huisregels kunnen namelijk bij iedere verhurende partij anders zijn. Enkele voorbeelden van deze huisregels zijn: een avondklok (in bepaalde wijken), minimale leeftijd, het gebruik van goederen zoals alcohol, cafeïne, softdrugs en/of harddrugs, etc. Lees als huurder altijd goed de door de verhurende partij opgestelde huisregels. Bij overschrijding van deze regels kan de huurder uit het huurobject worden verwijderd.

Een handtekening van beide partijen

Tot slot is het opnemen van de handtekeningen van beide partijen een belangrijk onderdeel van het contract. Zonder deze handtekeningen is een huurcontract niet bindend. Het is overigens mogelijk dat een huurcontract mondeling wordt afgesloten. Mocht er iets voorvallen is het moeilijk te bewijzen wie in het gelijk wordt getrokken. Bij het toch afsluiten van een mondeling contract, neem dan een getuige mee om de afspraken aan te horen.

Samenvattend

  • Alle financiële zaken dienen te worden opgenomen om onenigheid en wrijving te voorkomen.
  • Het adres en overige omschrijving omtrent het huurobject moeten in het contract vermeld worden.
  • Afspraken omtrent de onderhoudsverplichtingen moeten worden opgenomen in het huurcontract. De huurder kan anders voor hoge kosten komen te staan.
  • Leef te allen tijde de huisregels na die zijn opgesteld door de verhurende partij. Stel als verhurende partij duidelijke huisregels op.
  • Zorg ervoor dat de handtekening van beide partijen op het contract zijn vermeld, anders is het contract niet bindend.

Nu je dit artikel hebt gelezen ben je op de hoogte van de belangrijkste onderdelen van een huur-contract. Heb je zelf vervelende dingen meegemaakt door een slecht huurcontract? Laat het mij weten!

Sander Kievits

Mijn naam is Sander Kievits. Ik ben 38 jaar oud en woon in Sneek. Ik ben getrouwd en heb 3 schatten van kinderen. Ik heb een bootverhuur bedrijf in Friesland en hou vanzelfsprekend van varen. Ook dagjes er op uit vind ik leuk. Ik heb in mijn leven veel gehuurd omdat ik dit beter vind dan kopen. Het belast het milieu ook minder. Deze blog schrijf ik omdat ik mijn kennis over huren wil delen met mensen. Ik vind het dan ook leuk om deze website bij te houden.

3 Comments

  1. Mara schreef:

    Bedankt voor het noemen van deze belangrijke punten voor een huurcontract. Met name borg en betalingen blijven soms lastige punten heb ik gemerkt. Ik zorg er altijd voor dat ik antwoord op al mijn vragen heb gekregen voordat ik iets teken. Zo bescherm je jezelf.

  2. Natalie schreef:

    Herhaaldelijk heb ik in een huurcontract een restrictie gezien voor huisdieren. In de praktijk is er meestal tegen kleinere huisdieren – en zeker een kat – geen bezwaar. Het is wel verstandig om dit even aan te spreken.

  3. Ivan schreef:

    Als verhuurder is het soms een uitdaging om betrouwbare huurders te vinden. Mijn buurman had een huis verhuurd. De huurders hadden o zo goede referenties. Alleen ontdekte mijn buurman wel dat ze een wietplantage hadden geïnstalleerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *