Seniorenwoning huren? 3 punten om op te letten

(Artikel gaat verder onder de advertentie)

Nederlanders worden steeds ouder. Dit betekent dat Nederland vergrijst, inmiddels is de helft van de volwassen Nederlanders 50-plusser en de prognose is dat rond 2030 een kwart van de bevolking 65-plus is.  Als je wat ouder wordt, verandert er nogal wat. Je gezondheid wordt misschien wat minder. ‘Ouderdom komt met gebreken’ is niet voor niets een Nederlands gezegde. Bij de keuze van een woning moet je daar op letten. De markt voor seniorenwoningen is dan ook groot. Waar moet je nu op letten als je op zoek gaat naar een seniorenwoning?

Let op de locatie van de woning

Als je besluit om te verhuizen, is dat vaak al behoorlijk ingrijpend. Je vertrouwde omgeving verlaten en op een nieuwe plek in een ander huis verder gaan. Dat kan een heel avontuur zijn voor veel mensen. Niet voor niets is verhuizen één van de ‘life-changing’ gebeurtenissen! Maar verhuizen geeft ook veel nieuwe kansen. En zeker als je zelf de keuze kunt maken om te gaan verhuizen. Veel, vaak actieve, senioren kiezen voor een levensbestendige woning of een seniorenwoning met de bedoeling om zo lang mogelijk zelfstandig te kunnen blijven wonen. Een goede locatie is dan van belang. Wat een goede locatie precies is, verschilt per persoon of echtpaar. Soms is het belangrijk om in de buurt van kinderen of vrienden te wonen. Maar een overweging kan ook zijn om op zoek te gaan naar een seniorenwoning in een centrum van een dorp of stad zodat alle voorzieningen dichtbij zijn.

Tip: bepaal wat belangrijk is bij de locatie waar je woont en gebruik dit bij je zoektocht naar de passende seniorenwoning!

Kies voor handige hulpmiddelen

Als je ouder wordt kan het zijn dat je bepaalde dingen minder makkelijk kunt doen. Omdat je nu eenmaal wat strammer wordt als je ouder wordt. Ook kan het zijn dat je na een operatie minder mobiel bent of wat kracht hebt ingeleverd. Gelukkig zijn er genoeg voorzieningen die je helpen en ervoor zorgen dat je met zo min mogelijk hulp thuis kunt wonen. Vaak kun je die hulpmiddelen ook tijdelijk inhuren. Veel seniorenwoningen zijn standaard voorzien van zitruimte in de douche bijvoorbeeld dus dat is vaak geen probleem. Maar stel dat je geopereerd bent aan je heup of knie. Dan kan het best lastig zijn om uit je stoel op te staan of uit je bed te komen.

Tip: maak gebruik van handige hulpmiddelen voor ouderen die je (tijdelijk) houvast geven zodat je deze bewegingen gemakkelijker kunt doen zonder dat je iedere keer om hulp moet vragen!

Anticipeer op de toekomst

Ieder mens wil zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen. En niet alleen dat je dat wilt maar ook de overheid verwacht dat je lang thuis woont. Bejaardenhuizen zijn er immers niet meer. Bij de zoektocht naar de geschikte seniorenwoning is het dan ook aan te raden om te kijken welke voorzieningen je verwacht nodig te hebben om prettig en zoveel mogelijk zelfstandig te kunnen wonen. Sommige verhuurders van seniorenwoningen bieden diverse voorzieningen aan. Denk aan huishoudelijke hulp of fysiotherapeuten.

Tip: denk na over waar jij behoefte aan hebt, of zou kunnen hebben in de toekomst en neem dit mee in jouw keuze voor de ideale woning!

Een comfortabele seniorenwoning huren

Je zoektocht naar een comfortabele huurwoning die past bij jouw levensfase is geslaagd, je hebt de woning gevonden waar je met veel plezier wil gaan wonen. Nu nog wel een aantal dingen regelen en organiseren. Een van de belangrijkste zaken is het ondertekenen van het huurcontract. Zorg ervoor dat je het huurcontract op je gemak kunt doornemen en vraag hulp als je er niet helemaal uitkomt. Dat is helemaal niet gek, want soms zijn contracten best lastig te doorgronden. Hier de juiste aandacht aan besteden geeft je een goede garantie op onbezorgd wonen in je nieuwe huis!

 

Sander Kievits

Mijn naam is Sander Kievits. Ik ben 38 jaar oud en woon in Sneek. Ik ben getrouwd en heb 3 schatten van kinderen. Ik heb een bootverhuur bedrijf in Friesland en hou vanzelfsprekend van varen. Ook dagjes er op uit vind ik leuk. Ik heb in mijn leven veel gehuurd omdat ik dit beter vind dan kopen. Het belast het milieu ook minder. Deze blog schrijf ik omdat ik mijn kennis over huren wil delen met mensen. Ik vind het dan ook leuk om deze website bij te houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *