Een huis huren of kopen, wat is voor jou voordeliger?

(Artikel gaat verder onder de advertentie)

Wanneer je wil verhuizen of voor het eerst op jezelf gaat wonen wordt je geconfronteerd of je gaat huren of kopen. Soms is de keuze snel gemaakt als je niet voldoende middelen hebt om een huis te kopen. Je moet dan wel gaan huren. Wat echter als je de keuzemogelijkheid hebt om of te gaan kopen of te gaan huren? Het is dan goed om op een aantal zaken te letten. Het is uiteraard van belang om het op je persoonlijke situatie te betrekken. Wat is voor jou het beste? Huren of kopen? En wat is voordeliger?

De maandlasten bij kopen of huren

Het is belangrijk om in de eerste plaats te kijken naar de maandlasten. Bij het kopen van een huis heb je hiermee te maken met de hypotheekrente, de aflossingen, verzekeringen en ook de onroerendgoedbelasting. Het is belangrijk om deze goed te berekenen. Bij de totale hoogte van de hypotheek is het belangrijk om rekening te houden met de kosten koper. Het is het bedrag wat ook betaalt moet worden. Daarnaast is het goed om ook te kijken naar de hypotheekrenteaftrek. Bij een baan is dit natuurlijk een belangrijk onderdeel om de hypotheek ook te verkrijgen. Hoeveel eigen geld moet je eigenlijk meenemen als je een huis gaat kopen? Een hypotheekadviseur kan je hierbij helpen. Laten we ook naar de huurwoning kijken.

De huurmarkt

Er zijn verschillende sectoren in de huurmarkt. Zo is er de sociale en de geliberaliseerde (of de vrije sector) huurmarkt. Belangrijk om in de gaten te houden is de huurgrens. Onder de huurgrens heb je recht op huursubsidie. Hierboven niet meer. Vaak moet je voor deze woningen zoeken in de sociale huurmarkt. Daarboven zit je in de vrije sector. Hier zijn de huurprijzen wat hoger. Het is belangrijk om naast de huur ook rekening te houden met de bijkomende kosten voor de afvalheffingen.

Een huurwoning versus een koophuis

De huurprijzen zijn vandaag de dag erg hoog. Het is mogelijk om in een sociale huurwoning te gaan wonen. De huizen zijn echter klein en daarnaast is het aanbod ook erg laag. Het is dus belangrijk om hier actief te zoeken. Je moet iedere maand een bedrag betalen om ergens te wonen. Je betaalt dus puur voor het woongenot. Wanneer je een woning gekocht hebt wordt het ook direct een spaarpotje voor de toekomst. De woning kan in prijs stijgen en daarmee kun je een extra spaarpotje opbouwen. Het is interessant om dit ook mee te nemen in je overweging om te gaan kopen of te gaan huren.

Jouw persoonlijke situatie

Uiteindelijk draait het echter allemaal om jouw persoonlijke situatie. Wat zijn je mogelijkheden? Waar liggen er kansen voor jou? En nog belangrijker: hoe gaat je leven er in de toekomst uitzien? Denk niet alleen aan de woonwensen van vandaag, maar ook aan die van morgen en over een paar jaar. Het is belangrijk om een toekomstbestendige keuze te maken. Wanneer je weet, dat je binnen een paar jaar weer gaat verhuizen dan is het slim om te gaan huren. Ben je echter direct honkvast dan is het slimmer om een woning te gaan kopen. Kijk naar de mogelijkheden en ook naar de financiële consequenties. Hierna kun je een goede keuze maken.

2 Comments

  1. isabel schreef:

    Het heeft een hele tijd geduurd voordat ik in aanmerking kwam voor een hypotheek. Het ironische was, dat ik aan mijn maandelijkse hypotheeklasten minder kwijt ben dan aan de huur van mijn vorige huis. Het kopen van een woning is in alle opzichten een voordeliger idee. Je moet alleen wel de gelegenheid krijgen.

  2. Natalie schreef:

    Voor het huren zowel als voor het kopen van een woning is ook de locatie een belangrijke factor bij de prijs. Als je wonen betaalbaar wil houden, ben je buiten de grote steden beter af. Dat is helemaal niet zo’n slechte optie als de verkeersverbinding goed is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *