Waar moet je op letten bij huurwoningen?

Waarom het huren van een huis een goed idee is heeft verschillende redenen maar wanneer je besluit om ook daadwerkelijk te gaan huren, waar moet je dan op letten? Er zijn een aantal dingen die je op een rijtje gezet wilt hebben vóór dat je gaat huren. Ik ga jou in dit artikel vertellen wat deze dingen zijn.

(Artikel gaat verder onder de advertentie)

Doe een back-ground check van je huisbaas

In eerste instantie lijkt dit misschien één van de laatste dingen waar je aan denkt, maar een goede of slechte huisbaas is van grote invloed op jouw huurervaring. Stel je voor, je bent net in je huisje ingetrokken en kan met moeite de redelijk hoge huur ophoesten. Na 2 weken begint het dak te lekken en daarmee wordt jouw woonkamer eigenlijk onleefbaar. Wanneer je contact opneemt met de huisbaas is hij ten eerste moeilijk bereikbaar en vervolgens wil hij niet mee betalen aan het dak. Dit is hij wettelijk verplicht en je zou hem hiervoor voor de rechter kunnen slepen, maar ook dat kost bakken met geld. Check van te voren dus even goed met wat voor iemand je te maken hebt, vraag het de huidige huurders en mogelijke ex huurders van het pand. Op deze manier kom je niet voor vervelende en schrijnende gevallen te staan zoals in onderstaand filmpje:

Let op de staat van de apparatuur in het huis

Een huurwoning kan er heel gelikt uit zien en nog steeds kan er veel mis mee zijn. Aan de apparatuur zie je dit meestal snel. Vraag bij bezichtiging van het huis naar de boiler en meterkast. Is de boiler oud? Is deze laatst nog gekeurd? Ziet deze er goed of juist heel slecht uit, let ook op de leidingen die er naar toe lopen. Daarnaast kan je in de meterkast zien wat voor stoppen er op zitten, oude stoppen zijn niet per definitie slecht maar kunnen wel een teken zijn van een huisbaas die het niet zo nauw neemt. Kijk voor de zekerheid even of er toevallig nog een stop is gesprongen. Als deze dingen allemaal in orde zijn is de kans groot dat jouw huur ervaring goed wordt.

Hoe is het gesteld met de brandveiligheid

Brand veiligheid is voor je huis maar voornamelijk voor jou zelf erg belangrijk. Ook hiervan kan je een inschatting maken tijdens een bezichtiging. Zijn er brandblussers, en blusdekens aanwezig in het pand? En zo ja, wanneer zijn deze voor het laatst gekeurd. Zie je rookmelders en/of sprinklers hangen? Daarnaast kan je ook letten op simpele dingen als stopcontacten en lichtknoppen. Zien deze er goed en professioneel uit? Kijk verder naar mogelijke loshangende bedrading of andere tekenen van slechte brandveiligheid. Als laatste is het belangrijk om te kijken of er een koolmonoxide melder aanwezig is. Jaarlijks overlijden er elf personen aan koolmonoxide vergiftiging. Deze melder kan je ook altijd nog later zelf aanschaffen en instaleren. Wanneer al deze dingen aanwezig zijn en in orde kan jij s ’nachts met een gerust hart gaan slapen.

Dit zijn een aantal belangrijke dingen waar je op moet letten wanneer je van plan bent een huis te huren. Heb jij nog andere dingen waar je absoluut naar moet kijken voor je een huis huurt? Laat het me weten in de reacties! Vind jij dit een handig artikel? Vergeet hem dan niet te delen via onderstaande social media buttons!

Sander Kievits

Mijn naam is Sander Kievits. Ik ben 38 jaar oud en woon in Sneek. Ik ben getrouwd en heb 3 schatten van kinderen. Ik heb een bootverhuur bedrijf in Friesland en hou vanzelfsprekend van varen. Ook dagjes er op uit vind ik leuk. Ik heb in mijn leven veel gehuurd omdat ik dit beter vind dan kopen. Het belast het milieu ook minder. Deze blog schrijf ik omdat ik mijn kennis over huren wil delen met mensen. Ik vind het dan ook leuk om deze website bij te houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *