(Artikel gaat verder onder de advertentie)
In je eigen huis wil je je veilig voelen. Het maakt niet uit of je een huurhuis of een koophuis hebt, het is belangrijk om je prettig te voelen op je eigen plek. Er zijn verschillende zaken die je zelf kunt doen om de veiligheid van je huurwoning te waarborgen. Lees snel verder voor onze tips.
Brand kan gigantisch veel schade aan de woning veroorzaken en is levensgevaarlijk. Toch lees je regelmatig in het nieuws dat er brand is uitgebroken. Bijvoorbeeld doordat bewoners zijn vergeten om de kaarsen uit te blazen of vanwege kortsluiting door een elektrisch apparaat. Wil je de veiligheid in de huurwoning waarborgen controleer dan of alle zekeringen in de meterkast in orde zijn, of je de woning snel kunt verlaten als het nodig is en check wanneer de cv-ketel voor het laatst gecontroleerd is. Zorg zelf voor rookmelders. Als je ook een smart alarmsysteem hebt, dan kun je deze vaak koppelen aan de rookmelder. Daarnaast raden wij aan om een brandblusser in huis te halen.
Uit onderzoek van de Stichting Nationale Inbraakpreventie Weken blijkt dat er gemiddeld 35% meer wordt ingebroken in wijken waar voornamelijk huurwoningen staan dan in wijken met alleen koopwoningen. Waarborg de veiligheid in huis en controleer alle sloten en vervang deze eventueel door nieuwe sloten en anti-inbraakstrips. Of kies voor de installatie van een smart alarmsysteem. Zo kun je te allen tijde checken wat er in en rondom jouw woning gebeurt.
Zijn er ondanks je genomen maatregelen toch mensen binnengedrongen? Dan is het een prettig idee als jouw waardevolle spullen veilig zijn opgeborgen. Met een inbouwkluis voorkom je dat de criminelen jou van je meest waardevolle bezittingen beroven. Bewaar hier bijvoorbeeld de paspoorten en sieraden.
Controleer voordat je een nieuwe huurwoning betrekt deze op lekkages en vochtige plekken. Vochtplekken in de woning kunnen aantonen dat de ventilatie niet optimaal is. Hierdoor kunnen schimmels ontstaan en dat is slecht voor je gezondheid. Lekkages zijn erg vervelend, omdat deze ook veel schade aan kunnen richten aan je interieur. Zodra je een gebrek opmerkt, geef dit dan zo snel mogelijk door aan de verhuurder. De verhuurder is namelijk verplicht om het gebrek te verhelpen zodra hij of zij hiervan op de hoogte is. Bij schade na verzuim van herstel is de verhuurder verantwoordelijk voor de schade aan jouw spullen.