Huur betalen tijdens corona, hoe zit het?

Door de uitbraak van het corona-virus, ook wel COVID-19 genoemd, is het overal in Nederland leeg in de winkelstraten. De horeca en alle bedrijven met contactberoepen zijn gesloten. Veel mensen zitten thuis en veel gehuurde ruimtes worden niet gebruikt. Betekent dit dat huurders geen of minder huur hoeven te betalen? Dat leggen we hier uit.

(Artikel gaat verder onder de advertentie)

Overmacht?

Tijdens de coronacrisis is het woord ‘overmacht’ al vaak in de mond genomen. Hier hoor je veel huurders over. Dat is begrijpelijk, maar voor een huurder om hier beroep op te kunnen doen heb je twee dingen nodig:

  1. De tekortkoming is niet de schuld van de huurder
  2. De tekortkoming behoort niet tot het risico van de huurder

Vooral het tweede vereiste is op dit moment belangrijk. Vaak wordt in de huurovereenkomst afgesproken welke gevallen voor overmacht zorgen. Als je dan kijkt naar de ‘Algemene Bepalingen Huurovereenkomst Winkelruimte’, die bij veel huurovereenkomsten van winkels van toepassing is, zie je dat de verhuurder niet aansprakelijk is voor schade als gevolg van een gebrek. Daardoor heeft de huurder ook geen kans om aanspraak te maken op vermindering van de huurprijs.

Iets anders doen?

Misschien heb je wel een goed idee voor wat je in de tussentijd in je huurpand zou kunnen doen. Even installeren en je kunt beginnen, maar zo werkt het helaas niet. In bijna alle huurovereenkomsten staat wat de huurder in het gehuurde mag doen. Alle andere activiteiten zijn uitgesloten. Mocht je toch iets anders willen doen, moet je dit eerst met de verhuurder overleggen.

Daarnaast moet je nog denken aan de overheid: het bestemmingsplan en misschien ook nog vergunningen die gecontroleerd moeten worden. Bij splitsingen in appartementsrechten moet de splitsingsakte gecheckt worden. Mocht er nog een ondernemingsvereniging zijn, moet die ook akkoord gaan met je geplande wijzigingen.

Een regeling?

Door de corona-uitbraak is er bij veel bedrijven een flinke omzetdaling of zelfs een directe stop van inkomsten. Daardoor liggen faillissementen al snel op de loer. Een faillissement heeft niemand baat bij, hier kan de verhuurder juist ook financiële problemen door krijgen. Zeker in deze tijd is het belangrijk om wat meer op elkaar te letten en te helpen waar kan.

Een eventuele huurverlaging kan voor veel partijen een goede oplossing zijn. Op deze manier wordt de kostenpost van de huurder tijdelijk verlicht, zonder dat de verhuurder hier problemen van gaat ondervinden. Het niet betaalde bedrag kan dan eventueel na de crisis weer ingehaald worden.

Sander Kievits

Mijn naam is Sander Kievits. Ik ben 38 jaar oud en woon in Sneek. Ik ben getrouwd en heb 3 schatten van kinderen. Ik heb een bootverhuur bedrijf in Friesland en hou vanzelfsprekend van varen. Ook dagjes er op uit vind ik leuk. Ik heb in mijn leven veel gehuurd omdat ik dit beter vind dan kopen. Het belast het milieu ook minder. Deze blog schrijf ik omdat ik mijn kennis over huren wil delen met mensen. Ik vind het dan ook leuk om deze website bij te houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *