Zorg dat deze 5 zaken in orde zijn voordat je gaat varen

Varen zorgt voor een heerlijk gevoel van vrijheid. Genieten dus! Het vergt alleen wel wat meer voorbereiding dan een autoritje, zeker wanneer je net begint met varen. Allereerst moet je zorgen dat je je boot onder controle hebt en moet je wennen aan de regels die er op het water gelden. Je wilt natuurlijk op een veilige manier kunnen genieten van het water. In dit artikel lees je meer over waar je precies aan moet denken voordat je gaat varen. Trossen los!

(Artikel gaat verder onder de advertentie)

1. Verzekering checken voordat je gaat varen

Je gaat er niet vanuit dat er iets misgaat, maar het is zeker aan te raden om je boot te verzekeren. Wanneer er toch iets misgaat wil je niet volledig voor de kosten op hoeven draaien of je boot verliezen. Daarnaast heb je te maken met opvarenden van je boot en opvarenden van andere boten. Je wilt je tijdens het varen niet druk hoeven maken om eventuele risico’s!

2. Check het weer voordat je gaat varen

Ook geen overbodige luxe: check de weersverwachting voor je erop uit gaat. Zo weet je of je eventueel slecht weer kunt verwachten en kun je hier rekening mee houden. Zorg ook altijd dat je actuele waterkaarten bij je hebt.

3. Zorg voor de juiste vaaruitrusting

Mocht je een boot huren, dan kun je ervan uit gaan dat de vaaruitrusting in orde is, maar als je met je eigen boot op pad gaat moet je hier zelf aan denken. We hebben de waterkaarten al genoemd, maar wat dacht je van reddingsvesten? Niet alleen moet je denken aan mogelijke opvarenden, de technische staat van de boot moet ook in orde zijn. Zorg voor volle, schone tanks, volle accu’s en controleer het koelwater en het motoroliepeil.

4. Stel een vaarplan op voordat je gaat varen

Het is aan te raden om een vaarplan op te stellen. Juist voordat je gaat varen heb je alle tijd en rust om alles uit te zoeken. Je kunt dan duidelijke notities maken over de route, de te passeren sluizen en bruggen, kompaskoersen, getijden en marifoonkanalen. Zo ga je met een gerust hart op pad en kun je inspelen op eventuele verrassingen. Veiligheid op het water begint met een goede voorbereiding.

5. Vaarinformatie checken

Belangrijk onderdeel van een goede voorbereiding is het checken van de laatste vaarinformatie. Ook voor je eigen plezier: niets is zo vervelend om na een lange vaartocht te stranden voor een brug of sluis die door welke reden dan ook niet bediend wordt volgens de normale bedieningstijden. Voorkom dit door van tevoren te checken of er stremmingen zijn op jouw route.

Een goede voorbereiding zorgt ervoor dat je op een veilige manier op het water kunt zijn en ook écht volledig kunt genieten!

Sander Kievits

Mijn naam is Sander Kievits. Ik ben 38 jaar oud en woon in Sneek. Ik ben getrouwd en heb 3 schatten van kinderen. Ik heb een bootverhuur bedrijf in Friesland en hou vanzelfsprekend van varen. Ook dagjes er op uit vind ik leuk. Ik heb in mijn leven veel gehuurd omdat ik dit beter vind dan kopen. Het belast het milieu ook minder. Deze blog schrijf ik omdat ik mijn kennis over huren wil delen met mensen. Ik vind het dan ook leuk om deze website bij te houden.

2 Comments

  1. Vincent Rondwijk schreef:

    Inderdaad niet vergeten om je verzekering te checken voordat je een boot huurt. Je wil immers geen risico’s lopen op het water. Daarnaast is het ook handig om het weer in de gaten te houden. Veiligheid is het belangrijkste.

  2. Marie schreef:

    Het lijkt me inderdaad verstandig om een vaarplan te maken voor dat je begint aan je tocht. De juiste uitrusting en veiligheidsmaatregelen zijn erg belangrijk. Je moet immers voorbereid zijn op eventuele problemen die zich voor kunnen doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *