Heb ik altijd een vaarbewijs nodig om een boot te huren?

(Artikel gaat verder onder de advertentie)

Als het lekker weer is, wil je misschien wel een boot huren. Dit doe je op heel veel plekken in Nederland, maar dit doe je ook in het buitenland. Voor veel boten heb je een vaarbewijs nodig, maar niet voor allemaal. In welke gevallen heb je een vaarbewijs nodig als je een boot huurt en voor welke boten heb je geen vaarbewijs nodig? Dat vertellen we je in dit artikel.

Je vaarbewijs halen

Als je veel verschillende boten wil bevaren, is het handig om een vaarbewijs te halen. Een vaarbewijs is niet moeilijk, maar onderschat het ook niet. Je hoeft voor je vaarbewijs geen praktijkexamen te doen, net als bij je rijbewijs. Op het moment hoef je alleen theorie te halen voor je vaarbewijs. Je vaarbewijs haal je bij het CBR, net als je rijbewijs. Er zijn cursussen die je doet om je vaarbewijs te halen.

Niet iedereen wil een vaarbewijs. Je hebt ook niet altijd een vaarbewijs nodig om op een boot te varen. Dat is fijn, want zo vaar je dus ook zonder vaarbewijs op een boot. Maar voor welke boten hoef je geen vaarbewijs te hebben?

Huren zonder vaarbewijs

Wil je een boot huren in Nederland? Zonder vaarbewijs is dat dus geen probleem. Je hebt alleen een vaarbewijs nodig als het schip sneller vaart dan 20 kilometer per uur of langer is dan 15 meter. Een sloep huren is zonder vaarbewijs dus altijd mogelijk. Ook een motorboot of zeilboot huur je in de meeste gevallen zonder vaarbewijs, als de vaarsnelheden laag zijn. Een speedboot huur je mogelijk dus niet zonder vaarbewijs, omdat deze vaak sneller dan 20 kilometer per uur vaart.

Vaarinstructies bij een huurboot

Mocht je een boot willen huren, maar je bent niet bekend met het gebruik, dan is het mogelijk om een vaarinstructie te vragen. Bij een verhuurbedrijf voor boten zijn er altijd mensen die je goed uitleggen hoe de boot werkt en welke routes je vaart. Soms is het ook mogelijk om voor een korte vaarcursus te kiezen. Hierin leer je goed hoe de boot die je wilt huren werkt, en ga je veilig het water op. Lees hier meer over waar je op moet letten wanneer je een boot wilt huren.

Een boot huren is ontzettend leuk. Voor de mensen die geen vaarbewijs hebben is het gelukkig ook mogelijk om verschillende soorten boten te huren. Zo huur je een boot zonder vaarbewijs die tot 20 kilometer per uur vaart en niet langer is dan 15 meter. Welke boot ga jij huren deze zomer?

Sander Kievits

Mijn naam is Sander Kievits. Ik ben 38 jaar oud en woon in Sneek. Ik ben getrouwd en heb 3 schatten van kinderen. Ik heb een bootverhuur bedrijf in Friesland en hou vanzelfsprekend van varen. Ook dagjes er op uit vind ik leuk. Ik heb in mijn leven veel gehuurd omdat ik dit beter vind dan kopen. Het belast het milieu ook minder. Deze blog schrijf ik omdat ik mijn kennis over huren wil delen met mensen. Ik vind het dan ook leuk om deze website bij te houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *