Belangrijke voorwaarden bij het verhuren van je koopwoning

Staat jouw koopwoning leeg? Of die van je ouders? Zonde! Want je kan met deze lege woning gewoon geld verdienen. Je kunt tegenwoordig je koopwoning verhuren. Dit is iets wat er voor zorgt dat je een stuk minder last hebt van de lange periode dat je huis leeg staat. De overheid heeft de regels die hiervoor gelden versoepeld naar aanleiding van het lang leeg staan van een groot aantal koopwoningen.

(Artikel gaat verder onder de advertentie)

Versoepeling van verhuurregels koopwoning

Deze versoepeling komt er op neer dat het aanvragen van een verplichte huurvergunning wordt versoepeld. Wel is een eis dat ze niet langer in het Woningwaarderingsstelsel vallen, ook wel het puntenstelsel genoemd. Hierdoor vervalt de verplichting van een gemeente om een maximale huurprijs aan een huis vast te stellen. Daarnaast mag de gemeente geen extra voorwaarden vragen bij het verlenen van de huurvergunning. Tevens mogen er ook slooppanden verhuurd worden tot 7 jaar. Eerst was dit 5 jaar, en er kan vaker dan één keer een vergunning voor tijdelijk verhuur worden toegewezen. Doordat de huurder al weet dat zijn verblijf in het huis tijdelijk is, hoeft de verhuurder ook geen verhuiskostenvergoeding te betalen. Dit is niet altijd verplicht, maar toch fijn om te weten dat dit helemaal niet hoeft.

Voorwaarden bij de verhuur van je koopwoning

De voorwaarden hiervoor zijn:

  • De woonruimte staat leeg
  • De woning wordt niet verkocht, dit houdt in dat het huis al lange tijd wordt aangeboden door verschillende verkooppunten,
  • Er kan bewijs worden geleverd dat de te verhuren woning ook daadwerkelijk bewoond zal worden door een andere partij
  • Ook moet er een schriftelijke huurovereenkomst getekend worden door de huurder en verhuurder. In dit schriftelijke contract moet duidelijk opgenomen zijn dat het gaat om tijdelijke verhuur op grond van de Leegstandwet. Verder dat er een vergunning is verleend door de betreffende gemeente, hoe lang de tijdelijke vergunning is verleend en de maximale huurprijs die is vastgesteld. Ook moet de overeenkomst minimaal zes maanden zijn. Verder zit er nog een speciaal opzegtermijn bij voor de huurder, namelijk minimaal één maand, en voor de verhuurder van het pand zelfs minimaal drie maanden.

Voldoet de huurovereenkomst niet aan deze bovengenoemde eisen dan loopt je het risico dat de verhuring van jouw pand als gewone huur wordt gezien en dan kan hij de huur niet zomaar beëindigen. Hierbij moet je wel opletten dat de hypotheekrenteaftrek zal veranderen. Jij mag de hypotheekrente van het verhuurde huis niet van jouw bezittingen aftrekken als je belastingaangifte gaat doen.

Sander Kievits

Mijn naam is Sander Kievits. Ik ben 38 jaar oud en woon in Sneek. Ik ben getrouwd en heb 3 schatten van kinderen. Ik heb een bootverhuur bedrijf in Friesland en hou vanzelfsprekend van varen. Ook dagjes er op uit vind ik leuk. Ik heb in mijn leven veel gehuurd omdat ik dit beter vind dan kopen. Het belast het milieu ook minder. Deze blog schrijf ik omdat ik mijn kennis over huren wil delen met mensen. Ik vind het dan ook leuk om deze website bij te houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *