Zonnepanelen worden steeds vaker door particulieren gebruikt. Het is een milieuvriendelijke oplossing en draagt bij aan een groene maatschappij. Naast het scheiden van afval is het een simpele methode om bij te dragen aan het milieu. Wil je graag bijdragen maar is het aanschaffen van zonnepanelen te prijzig? Dan is leasen iets voor jou. In dit artikel lees je een aantal voor- en nadelen. In dit artikel bespreek ik geen concrete prijzen en vergelijk ik geen leasemaatschappijen. Ik benoem enkel de voor- en nadelen van het leasen van zonnepanelen.
(Artikel gaat verder onder de advertentie)
Het leasen van zonnepanelen werkt op een vergelijkbare wijze als het leasen van andere spullen. Denk bijvoorbeeld aan de smartphone. Er wordt een maandelijks bedrag betaald, voor een bepaalde periode. Door de hoge aanschafwaarde van zonnepanelen is een leasecontract vanaf tien tot maximaal twintig jaar. Dit is afhankelijk van jouw eigen wensen. Gedurende deze periode is het mogelijk dat de leasemaatschappij de optie aanbiedt tot overstappen naar een nieuw model. Hier wordt vervolgens een nieuw contract voor getekend. Het voordeel van leasen is dat de montage van zonnepanelen op uw woning meestal gratis is. Er worden echter wel eenmalige kosten in rekening gebracht voor het aangaan van het leasecontract. Instanties voor huurwoningen staan meestal niet trappelen voor het installeren van zonnepanelen.
Uiteraard heeft alles voor- en nadelen. Allereerst bespreek ik enkele voordelen van het leasen van zonnepanelen.
Een lagere energierekening
Het voordeel van zonnepanelen is dat je minder maandelijkse lasten hebt. Een gedeelte van de benodigde stroom wek je namelijk zelf op!
Geen onverwachte kosten in onderhoud
Stel je koopt zonnepanelen en er blijkt een onderdeel kapot te gaan, zoals bedrading, dan draai je zelf op voor de kosten. Bij leasen is dit niet het geval. De leasemaatschappij is op dat moment de partij die opdraait voor de kosten.
Geen grote investering
De aanschaf van zonnepanelen is bij het leasen een stuk voordeliger. Het kopen van zonnepanelen is voor veel mensen een grote investering, een eenmalig bedrag dat liever aan andere dingen wordt uitgegeven. Leasen van zonnepanelen is daarom voor veel mensen een ideale oplossing.
Helaas heeft het leasen van zonnepanelen ook een aantal nadelen. Hieronder bespreek ik drie voorbeelden.
De lengte van het huurcontract
In tegenstelling tot een smartphone is het niet mogelijk om zonnepanelen te leasen voor één à twee jaar. Zonnepanelen worden vaak voor minimaal tien tot maximaal twintig jaar afgesloten. Denk er dus goed over na voordat je een contract ondertekend.
Zonnepanelen leasen is uiteindelijk duurder
Zonnepanelen kopen is een hele investering. Maar gedurende tien tot twintig jaar zijn de totale kosten van het leasen groter dan wanneer je zou kopen. Dit is in de zonnepanelen-branche dus geen uitzondering. De keuze om een maandelijks bedrag te betalen in plaats van het totaalbedrag is een luxe. De leasemaatschappij uit namelijk haar vertrouwen dat jij op de lange termijn kredietwaardig bent voor hun product.
De gasrekening daalt niet
Helaas voor jou zijn de stroomkosten niet alle kosten die je maandelijks dient te betalen. Slechts 30% van de maandelijkse kosten bestaan uit de stroomkosten. De overige 70%, zoals de gasrekening, dien je dus nog steeds voor de volle mep te betalen.
Nu je meer weet over zonnepanelen heb ik hieronder de belangrijkste punten nogmaals op een rijtje gezet:
In totaal zijn er ruim 1000 aanbieders van zonnepanelen. Genoeg keuze dus! Ik hoop dat je door middel van dit artikel een keuze hebt kunnen maken tussen leasen of kopen. Graag hoor ik of je zelf ervaringen hebt met het leasen van zonnepanelen. Laat het mij weten!