Ben je ondernemer? Dan zijn er genoeg zaken waar je je mee bezig moet houden. Afvalinzameling is een van deze zaken. Ieder bedrijf, groot of klein, produceert afval en daarom is het ook belangrijk om te weten wat hierin de regels en mogelijkheden zijn. Wat moet je precies doen om jouw bedrijfsafval te verwerken? Hier lees je alles over de bedrijfsafval regelgeving.
De mogelijkheden voor het verwerken van bedrijfsafval
Als bedrijf ben je verplicht om bedrijfsafval en – afvalstoffen te scheiden en af te voeren. Je kunt dit zelf doen, maar je kunt ook een contract afsluiten met de gemeente of een particulier inzamelingsbedrijf gespecialiseerd in containerverhuur. Je moet zelf de verantwoordelijkheid nemen voor je bedrijfsafval, maar het is aan jou om te bepalen wat de manier is waarop je dit doet. Een bedrijf is ook verplicht om het afval te scheiden. Heb je een vergunning van de gemeente? Dn staat er in geschreven welke afvalstoffen je moet scheiden. Anders gelden de regels uit het Activiteitenbesluit Milieubeheer.
Laat het inzamelen door de gemeente
Een van de mogelijkheden is het inzamelen van afval door de gemeente. Dit is het geval wanneer je als bedrijf zeer weinig bedrijfsafval produceert dat ook veel lijkt op huishoudelijk afval. Je kunt er ook voor kiezen om dit zelf naar een milieustraat te brengen. Je betaalt hiervoor een vast bedrag per maand aan de gemeente, dit wordt reinigingsrecht genoemd.
Kies voor een particuliere inzamelaar
Het is ook mogelijk om bedrijfsafval in te zamelen door een particulier bedrijf. Het bedrijf verhuurt containers en plaatst deze op je bedrijfsterrein. Ze worden dan eens in de zoveel tijd geleegd, afhankelijk van hoe vaak dit nodig is. Zorg ervoor dat je kiest voor een erkende inzamelaar, deze staan op de zogeheten VIHB-lijst. Huur een restafvalcontainer of een van de andere soorten containers voor verschillende afvalstromen.
Er is altijd een manier te vinden om het bedrijfsafval op een goede manier te verwerken. Het is aan jou om te bepalen wat goed aansluit bij jouw bedrijf, het afval en je eigen wensen. Zorg ervoor dat je de regels aanhoudt voor het verwerken en scheiden van bedrijfsafval, zodat je geen risico loopt op een boete.