Versoepeling van verhuurregels koopwoning
Deze versoepeling komt er op neer dat het aanvragen van een verplichte huurvergunning wordt versoepeld. Wel is een eis dat ze niet langer in het Woningwaarderingsstelsel vallen, ook wel het puntenstelsel genoemd. Hierdoor vervalt de verplichting van een gemeente om een maximale huurprijs aan een huis vast te stellen. Daarnaast mag de gemeente geen extra voorwaarden vragen bij het verlenen van de huurvergunning. Tevens mogen er ook slooppanden verhuurd worden tot 7 jaar. Eerst was dit 5 jaar, en er kan vaker dan één keer een vergunning voor tijdelijk verhuur worden toegewezen. Doordat de huurder al weet dat zijn verblijf in het huis tijdelijk is, hoeft de verhuurder ook geen verhuiskostenvergoeding te betalen. Dit is niet altijd verplicht, maar toch fijn om te weten dat dit helemaal niet hoeft.
Voorwaarden bij de verhuur van je koopwoning
De voorwaarden hiervoor zijn:
- De woonruimte staat leeg
- De woning wordt niet verkocht, dit houdt in dat het huis al lange tijd wordt aangeboden door verschillende verkooppunten,
- Er kan bewijs worden geleverd dat de te verhuren woning ook daadwerkelijk bewoond zal worden door een andere partij
- Ook moet er een schriftelijke huurovereenkomst getekend worden door de huurder en verhuurder. In dit schriftelijke contract moet duidelijk opgenomen zijn dat het gaat om tijdelijke verhuur op grond van de Leegstandwet. Verder dat er een vergunning is verleend door de betreffende gemeente, hoe lang de tijdelijke vergunning is verleend en de maximale huurprijs die is vastgesteld. Ook moet de overeenkomst minimaal zes maanden zijn. Verder zit er nog een speciaal opzegtermijn bij voor de huurder, namelijk minimaal één maand, en voor de verhuurder van het pand zelfs minimaal drie maanden.
Voldoet de huurovereenkomst niet aan deze bovengenoemde eisen dan loopt je het risico dat de verhuring van jouw pand als gewone huur wordt gezien en dan kan hij de huur niet zomaar beëindigen. Hierbij moet je wel opletten dat de hypotheekrenteaftrek zal veranderen. Jij mag de hypotheekrente van het verhuurde huis niet van jouw bezittingen aftrekken als je belastingaangifte gaat doen.